Kawa Gotowana

ROZGRZEWAJĄCA

ZALECENIA:

Jeśli ktoś lubi pić kawę, a ma problem z "zimnymi rękami i nogami", zaparcia, niskim ciśnieniem, zakwaszeniem organizmu.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Potrzebne: kawa dobrej jakości najlepiej świeżo zmielona, imbir świeży lub mielony, cynamon, kardamon i kakao.
Mieloną kawę najlepiej przechowywać w lodówce.

  • do tygielka lub kubeczka metalowego nalewamy zimnej wody,
  • sypiemy kawę (2-3 łyżeczki) i stawiamy na ogniu, dodajemy następnie:
  • cynamon (1/3 łyżeczki) + kardamon (na czubeczek noża lub 1-2  zielone ziarenka) + goździki (1 szt.)+ kakao (1 łyżeczka) + imbir zetrzeć (1/5 łyżeczki).
    PILNOWAĆ bo wykipi! Gdy pojawią się "bańki" zdjąć z ognia na chwilę i ponownie doprowadzić do gotowania i jeszcze raz, w sumie 3 razy. Po czym zdejmujemy z ognia i czekamy aż fusy opadną na dno.
  • tak przygotowana kawa smakowo nie potrzebuje osłodzenia lub słodzimy miodem jak temperatura spadnie poniżej 60 stopni Celcjusza (w wysokiej temp. miód traci wszelkie wartości) .

STOSOWANIE:

Kawa niestety jest używką i najlepiej jej nie używać, ale w małych ilościach może okazać się nawet lekarstwem.
1 filiżanka dziennie jest to optymalna dawka. Kakao dodane do kawy "trzyma" magnez. Dobrze jest również po kawie zjeść kostkę gorzkiej czekolady i popić szklanką wody (tak robią Grecy).


NA PRZEZIĘBIENIE

ZALECENIA:

Jeśli ktoś zmarznie, przeziębi się lub czuje, że "coś go bierze".

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

patrz wyżej + 4 goździki.


NA POTENCJĘ

ZALECENIA:

Jeśli ktoś ma problemy z potencją.

SPOSÓB PRZĄDZENIA:

patrz wyżej + szczypta pieprzu czarnego

Wszystkie przyprawy w/w przepisach można kupić w Sklepie Zielarskim np. w Lublinie sklep

Powyższe zostało sprawdzone przeze mnie i  znajomych
Anna Karpiuk


powrót
powered by: Propeller
wykonane przez: araneo